Regn i jul....

lite ledsen för det faller bara regn utanför..... Ingen snö känns inte som jul mer som vår nästan i luften... Vi stannar inne kurar ihop oss och ser på tv med stickning i famnen.

Sverige är fantastiskt eller hur....

För det är det ju. Vi är enormt priviligerade som bor här. Förutsättningar som finns på andra ställen. Enorma möjligheter och ingen skall frysa eller?

En gång fick jag höra från en flicka i 13 års åldern att Svrige har inga uteliggare. Hmm har vi inte. Vet inte alla att det finns även här. När jag var 13 stod jag på barikaderna och skrek för full hals om rättvisa. Att alla hade samma värde, alla hade rättigheter och sprit var = död.

Nu så där en 17 år senare så sitter jag i soffan. Blir lite ledsen i hjärtat för att jag vet det finns barn där ute som fryser och deras enda mål mat är det de får i skolan. Föräldrar som sliter ekonomiskt eller föräldrar med stora problem. Alkohol, droger, mental ohälsa och kanske sitter i fängelse.

De har inte mössor eller vantar eller raggsockar. Sådant som jag ser självklart till mina barn. Sådant som jag kan köpa eller verkligen ser till att stickar. För de skall ju inte frysa. Oavsett om man har en begagnad vinterjacka eller ny så har man en i allafall. Så för mig är det viktigt att skänka de barnkläder som inte skall sparas till tex stadsmissionen. Oavsett om det är stora eller små kläder. För någon annan behöver dem säkert bättre än vi. Sen kommer vi använda dem när lillan blir större ellr använda privilegiet som vi har att vi faktiskt kan köpa nytt.

Hjälpstickan är en fantastisk organisation som försöker hjälpa framförallt hemlösa, som jobbar för att de skall ha något varmt på sig. Människor ställer upp med olika insatser. Att sticka i mängder. Vantar, sockar och mössor. Som värmer lite nu under julen. Som kan göra lite nytta i kylan. Kan du också hjälpa till kanske? kan du sticka eller sätta in en peng eller kanske bara köpa ett lass garn och ge.

I Göteborg finns möklighet skänka julklappar till barn som inte kanske inte av olika anledningar har föräldrar som kan köpa. I Gothia Towers lobby samlar man in paketen.

Genom stadsmissionen kan man skänka en gåva till någon som behöver.

Fundera själv på om det kanske är dags för en vit jul inte i bemärkelsen snö på marken då. Utan alkoholfri bra jul för barnen i hemmet.

Eller kanske du bara kan ställa upp som volontär. Det finns många sätt och hjälpa. Oavsett hur man vill göra det. Om man bidrar med sin tid eller med sin ekonomi. Alla har råd att bidra på något sätt. Även de som inte kan av ekonomiska själ. För ens tid finns alltid där.

Tyvärr så känns det bara som att möjlgheten att slå ett slag för just barn och ungdomar är svår. Hur skall man komma i kontakt med dessa grupper och hjälpa dem med små medel? Vem tänker på de som på julafton driver runt kanske med ett syskon i handen för det finns inget hem att gå till. Eller så vågar man eller vill inte gå hem av olika anledningar. Vem öppnar dörren för de utsatta barnen som finns bland oss men vi väljer att inte se. Som kanske sitter på centralen eller någon annanstans. Som socialen borde hjälpa men det faller genom stolarna hela tiden. Där föräldrarnas rätt är större eller går före barnets behov.

Det handlar inte bara om att hjälpa det är så mycket mer och det är inte bara kring jul det behövs.Det här med köttbullar

Jag har gjort Köttbullar idag ett måste på var julbord tycker jag väl. Men de är oftast bäst hemmagjorda dock finns de de som smakar skit hemmagjorda med så ja det är väl kanske inte hugget i sten.

Men jag har tillverkat ett gäng idag på älgfärs, nötfärs och fläskfärs.


Är ju väldigt dålig på det här med att skriva ner hur jag gör och hur det blir samt vad jag har i men vi gör väl ett försök.

500 g fläsk
530 g nöt
800 g älg
1 lök stor
Ströbröd
Mjölk
salt
Peppar
worceteshiresås
tomatpure
2 ägg

Jag lägger ströbrödet i blött i mjölken. Drar ihop alla färsarna i en bunke och kryddar efter behag. Några stänk sås, matsked tomatpure, salt och peppar, maler ner löken till pure som jag blandar och i med det blöta ströbrödet. Så kör jag förfullt med degkrokarna till det trådar sig ordentligt. Så är det bara rulla på. När jag lägger i dem i pannan sen så är den ordentligt varm med smör i så skakar jag den med ena handen och droppa köttbullar med den andra så de blir runda. För det är väl ändå viktiggast ;)
Stress eller...

Jag har 7000 grejer att göra men sätter mig i soffan med kaffe och en stickning.... Konstaterar att jag ändå får mest gjort mitt i natten. Så är det ju det där med all köttfärs i kylen med...

Adventstickning och annat mys

I helgen har det varit fullt upp som det brukar vara så här i December. Glögg, mat och lucia tåg avlöser varandra i ett virr varr. Barnens fritidsaktiviteter har avslutningar och det skall deltas på dans uppvisningar med hutlösa biljettpriser (utöver alla pengar man betalar i deltagaravgift) och nya kläder till uppvisning.  Sen ska man stressa med idag kom jag på att imorgon skall E ha änglakläder till sitt lussetåg. För nej hon kunde ju inte delta som tärna, tomte eller pepparkaka som alla andra.

I detta virrvarr har vi haft en mycket trevlig julfest på Ringlinien och jag har deltagit en mysig adventstickning hos Tehus densamme garnasinne ägarinnan.Ella i famnen på Åsa =)

Som vanligt kom jag på det här med bilder när alla hade gått. Så ja vad kan man begära egentligen. men det var en trevlig liten skara som samlades i allafall. Och lilla E hade en kompis som vi kallar lilla F. Med några månaders längd emellan dem.

Jag upptäckte även att jag tappat en maska på min kurbits mössa. F*N mitt under mönsterstickningen och det blir inte lätta lappa det. men jag får väl se om jag kan fixa till det utan att dra upp allt igen.


Jag är en vinnare

Jag har vunnit ett par addi lace stickor i Deisy Designs julkalender. Stor lycka för det är så roligt att faktiskt göra detta ibland. Det var förra veckan tror jag eller kanske i veckan hmm jaja. Vinsten hämtades idag. Samtidigt som jag reklamera en knit pro kabel.

Vi har tagit en tur till Naturhistoriska med för att hämta mitt löv till Liljevalchs utställningen "ser du löven för alla träden". Set skall vara klart i Februari tror jag det var.

Det var mycket större än jag trodde och tankarna farlite runt vad jag skall göra. Det finns ju lite riktlinjer med. Men det blir klart något stickat. Funderade på en mönsterstickning eller så blir det en slätstickning med yllbroderi på. Kanske lite hallandssöm för att visa mitt ursprung.

 

Nästa anhalt blev Ikea där jag fyndade Orkideer =)

 

Så nu lugn fram till Ringliniens årliga julfest för aktiva =)


Väntar på att blåsa bort

Det blir julkaffe och pepparkaksmuffin med lingon  i här i stormen. Mannen tar de 2 stora barnen och styr kosan ner i Halland för att möta upp deras pappa. Det är pappahelg. Samtidigt känns det lite olustigt att de ger sig ut i detta vädret. men jag vet att mannen är en lugn bilförare i vår lilla polo. Sen är det ju bara det där alla runt omkring som också kör bil. De som sitter i sina vrålåk och tror de är skyddade från allt för de har en bill för 250 000 kr och uppåt. Eller för att det står i någon spec någonstans hur jävla bra bilen är. Eller just att det bara är reklamen för bilen som visar hur oskadlig man är bara man sitter just i detta märket.

Jag tar en klunk kaffe till och väntar på samtalet att allt gått bra och att de är i tryggt förvar hos sin pappa. Medan blåsten viner och regnet piskar på rutan. Ingen snö här inte. Får hoppas att det inte fryser på också i detta regnande.


Tumultet i huvudet

Man märker att det står något för dörren. Men julen är inget som ligger varmt om hjärtat precis. I mitt fall så är det bara för barnen inget annat.

Alla springer som yra höns fram och tillbaka i panik att spendera pengar de inte har någon gång under året och inte nu heller. Men nu är köphysterin ett måste av någon anledning. Jag är väl själv rätt klar med sådant eftersom jag faktiskt behöver planera det hela tiden. JAg har inte råd gå och köpa en bunt julklappar för åtskilliga mängder så här tätt inpå jul. Så det får bli lite då och då.

Samtidigt som jag känner att det är så himla mysigt med stickningen nu i mörkret julklappar skall stickas saker planeras. Men hur tusan blir man klar. Samtidigt så bokas hela december upp av julbord, föreningsavslutningar, träffar, lucia osv osv..... Så om man nu tycker att man bara vill välja ut god bitarna kan man då det?

Klart som tusan man kan och det tänker jag minsann göra....

Ull

Idag kom den på posten  mitt paket i

Jag blev så otroligt glatt överraskad för paketet var så fint med så mycket härlig ull i.

Kardad mörk ull från tacka, Kardad vit från ryalamm, Merinoull i rött, Alpacka i brunt och vitt. Så mycket mer än jag verkligen kunde förvänta mig så jag är så glad. Funderar nu på om jag kanske vågar ge mig på att färga lite av den vita ullen själv. Inte gjort detta innan men är väldigt sugen  att prova.

 

Det kom 3 påsar te vilket också gjorde mig glad. Vi har ju haft äckel mott i våra skåp så vi har ju fått slänga allt mer eller mindre. Så hela vårt stora te förråd försvann ut i soporna. Men vi köpte på oss lite mer och nu fick ja 3 ljuvliga påsar med löste och så var det ju chocklad med.

 

Ett så stort tack till finaste Birgitta som var min spinnbytar fe =) kan man väl säga.


Soffan

I soffan skall man väl kanske sitta. Eller måste man det egentligen? Vi har en stor soffa. I soffan finns mina stickningar. Alla väldigt många projekten som jag har just nu.

Det ligger halvfärdiga sockor som jag funderar på hur jag skall fortsätta med, garn Semilla faktiskt som jag ändrar mig var och varannan dag om vad de skall bli, en halvfärdigvante som påbörjades i hast för ett tag sedan med eget mönster på osv. Så det tar en del plats.

Alla mina garnbackar sedan alla många flyttar just nu runt i lägenheten tillsammans med pappkassen med fibrer i. Så blev det en del spunnet då börjara man med funderingen vad ska bli av det här garnet då. Mjukt härligt merino.

Så hittade jag mina Johanna Ländin mönster och hoppade på en kurbitsmössa så där pang. Hmm hur tänkte jag där då?

Mitt natten kommer jag på vad som skall göras till alla i JUlklappar men nu är dagaran faktiskt få. Sen en hög vantar och halvvants mönster som jag grejat med. men då funderar man på vågar jag lägga upp dem eller får jag en pinne i ryggen om att jag kopierat någon som jag verkligen inte gjort. Mina egna mönster är mina och jag har en uppsjö ritade mönster just nu som skall provstickas.

Men idag skall jag och Ella på babysim iallafall....


Spinna garn

Ja då har spinnrocken fått arbeta lite ikväll. Har en del merinoull som skulle behöva spinnas upp och del har blivit spunnet. Nu har jag ju bara en spole :/ vilket gör det lite dumt. Så en toarulle har fått vra stand in för den första härvan. Så nu är härva 2 på spinnrocken =). Nu gjprde jag det lite oregelbundet så det blir lite kul effekt när man sedan stickar. Kanske jag gör lite 2-trådigt har inte bestämt mig fullt. Blir kanske någon present till någon med.

Det är inte svårt om man bara kommer in i rätt rytm. När man gjort det är så avslappanande att bara låta ullen glida genom fingrarana och på något sätt reglerar mängden sig själv.

Ella och jag var i stanidag och tog lite lunch med en vän. Mycket trevligt. Så hitta vi en blomma på en buske som blomma.

 

Förresten ni som frågat jag har ju skaffat twitter =) heter Mimmi_Caroline där. Men jag har även lagt upp en liten länk i spalten till Höger blir det väl. Den finns där liten vid räknaren =)


Twitt twitt

Nu finns jag på twitter =)

RSS 2.0