Helg

Nu är det helg jag tänker ta det jäkligt lugnt och sticka.

Stressen med skolarbete färdigt bara ett seminarie kvar och tentan. Sedan nästa kurs att haka på. Men jag tycker det känns bra och flyter på.

Letar Afternoon Tea ställen som en dåre har du tips så fram med dem =)

Sedan blev jag antagen till en Buzzador kampanj med Lipton. skall bli spännande och det kommer garanterat dyka upp information här. Det är Lipton Pyramid te som skall testas. Skall bara hitta lite folk testa på med.


Vinterbyte

Jag har inte reflekterat så mycket över det men mitt vinterbyte har ju inte dykt upp i brevlådan =(
Så du som är min vinterbyteskompis det har inte kommit.

Själv fick jag tillbaka 2 pkt som damp ner. Som jag sänt hmmm fel på posten. Ingen aning men har sett till att sända om dem nu iallfall.

Ilo garn

Jag har stickat i Ilo garn köpt från Garnasinne

Helt fantastiskt mjukt och underbart det bidde en mössa till lillan som blev för liten =/
Men det är sådant som händer. Mönstret är en ravelry länk danish devil hat.

Garnet heter Ilo yarn babyalpacka var på 25 g och naturvit färg 1000

Helt fantastiskt mjukt och mycket trevligt att sticka i måste jag säga. Det kostar ju några kronor närmre bestämt 43 kr per nystan så ja det är kanske lite i övre klassen. Men jag tycker helt klart det är värt det.

Särskilt om man stickar till barn och gör som jag lite hjälm mössa någon snutte kanske eller söta sköna sockar till en bebis.

Min lilla E som är nu är 11 månader snart 1 helt år verkade gilla det iallafall. För hon lyckades nappa åt sig nystanet och satt och strök det i ansiktet. Så bättre betyg än så kan det ju knappast bli tycker jag.Inspiration

Var kommer den ifrån egentligen? Jag får massa från just hembygdsdräkter eller bunader som det heter på norska. När man får den där utmaningen och hela kroppen brinner för hur man skall klara den. Eller när nya idéer poppar upp och man önskar man kunde sticka lite fortare eller några grejer mer åt gången på samma stickor =)


Egentligen är det det här jag vill jobba med. Textilkonst eller bara forska i folkdräkter. Det finns faktiskt inte så överväldigande mycket information på internnet om det.

Att bevara gamla underbara härliga mönster eller att förnya dem. Att ta textila tryck och omvandla till stickiga saker =) eller ja stickade. Det är inte raketforskning. Det är så jag inspireras till nya alster mönster och fantasier.

Förresten ett smakprov på mitt löv:


Lika viktigt som det är att bevara gammaltradition och gammalt hantverk är det att finna nya. Att ta med det gamla in i det nya och bevara det. Att se om man kan få gamla mönster och tekniker att se nya former och få dem att utvecklas. Samtidigt är det ju himla roligt att sticka. Hela dagaran kan jag sticka. Men det är väl skapande processen att se något växa fram. Klura ut nya saker och se det vackra i varje liten maska.

 

Ibland önskar man att man bodde i dalarna för deras yllebroderier är helt fantastiska och väldigt inspirerande. Så man hade nära till deras hembygdsföreningar och museum med alla dessa skatterna.

Söndag

Så sitter man här en söndag med huvudet fullt av idéer...

Igår sponades det vilt på flertalet alster.

Det kommer växa fram en kofta inspirerat av celtic och vikinga mönster men i en modernare tappning. Flertalet böcker lånades hem från bibliotek. Så undrar ni varför Mölndal och Stadsbiblioteket, är rensat på nordiska stickmönster samt dräkthistoria så ja är de hos mig.

I nästa andetag som kom en sjal idé till och i det tredje så vet jag att jag måste plugga till ett seminarie imorgon. Men hur ska jag ha tid med det? Ännu mer hur ska jag ha tid gå tillbaka till jobbet i aug...

Tävling hos Bokugglan

Varför inte vinna ett presentkort på adlibris gå in hos bokugglan och var med och tävla om ett sådant här:

TÄVLING - Vinn 200 kr på Adlibris :)

Jag har startat ett samarbete med adlibris.com. Du har chans att vinna ett presentkort på 200 kr där :D Du är med genom att bara kommentera, så lottar jag på hederligt gammalt vis ;D

Garn, Blommor och vinI går hade Vuxenskolan i Lerum tillsammans med olika utställare ett mycket trevligt evenemang. I Tingshuset slog portarna upp kl 18 för detta härliga event. Ni som inte var där missade verkligen något. Garnasinne var där med sina fantastiska garner och jag var där för att hjälpa till med workshop. Det fanns en tjej som hade blommor Inspired by Hanna. Ekologiska blommor och lite kurser/workshops i blombindning. Hon använde sig av ekologiska garner i sina blomsterbindningar det ni alla garntokiga där ute =)

Så missa inte nästa gång det är liknande event =) haha förresten den 20 mars har Garnasinne stickcafé i lerum på Delikatesscafét igen från kl 17.

Det var alkoholfritt vin där med väldigt gott. Så det ordnades en vinprovning med dessa. Vilket var mycket trevligt tycker jag. Oftast så vill man inte ha läsk när man inte dricker alkohol. Det är lite roligare kunna få en alkoholfri cider eller vin. Massor av bubbel kan man hitta med. Bolaget brukar vara en aning begränsat men det går att beställa. På ostbutiken i Mölndal till exempel, kan man hitta en mycket trevlig alkoholfri bolagshylla. Det vin vi provade hette Morouj och finns i bolagets beställningssortiment. Ett rött, vitt, rosé och bubbel.


Snygga Manos garner lite i hörnet ser man Linea från ullcentrum. Både silk blend, classica och härliga sjalgarner. Snygga färger med.

 

De hade oriflame smink och partylite ljus var där och fanns till försäljning.

 

 

Åsa som har garnnasinne =) massa härliga garner. Hon har precis tagit in Ilo garn som är helt underbart alpacka garn. Ett måste nästan att provsticka i. Min yngsta älskar mitt ilo nystan så jag får se till och gömma det.

Jag gillar verkligen att Åsa jobbar med fairtrade och ekologiska garner. För visst handla garn billigt går ju alltid bra men hur mår de som jobbar med garnerna. Man börjar ju blir mer medveten om just detta. Man tycker att det kanske luktar kemikalier när man får det i brevlådan, resonerar jaja det går ju bort. Ja men hur mår de som jobbar i fabriken med framtagningen av garnerna. Om de luktar när du får hem i brevlådan så hur har de anställda det.

Så ja det är lite dyrare men samtidigt vet jag vad jag får. Och det är min lyx att sticka och jag sparar hellre till ett bra garn. Eller letar efter reor. Kampes är inte så dyrt att köpa annars och ett riktigt fint ullgarn det med. Men självklart måste man se till sin plånbok jag förstår det. Jag har Drops garner hemma också. Inte bara fairtrade och ekologiskt i backarna. men jag önskar det vore så.

 
Att komma på sådana här event tycker jag är superkul. För då får man ju chansen att klämma massor på garnerna innan man vill köpa dem. Det är ju det som är fördelen med fysiska garnbutiker. Men eftersom många webshoppar deltar på sådana här ställen så faktiskt får man ju chansen klämma lite.


 

Helt underbara Hand dye studio garner på denna bild. Massa super fina garner i silke och ull. Riktigt lyxiga och jag är så sugen på att skaffa mig en härva och gör en lyxsjal i. Även super fina virknålar i Laurel Hill som är spill från musikindustri om jag inte minns fel. Hoppas Åsa tar in stickor från den tillverkaren snart ;-)

 

 

 

Vår workshop att sticka eller virka lite påskpynt =) löv och spiraler som man kunde ha i riset.

 

 

Missade helt att fota blommorna. Men ja här är lite ni får zooma B-) så kanske ni ser bättre. Men det var så fina uppsättningar med GARN =) ekologiska blommor. Hanna fixar även till bröllop och begravningar. Så kanske man skall sikta in sig på ekologiskt om ni ska gifta er.

 

 

Men jag ifrågasätter att det är så svårt få bra alkoholfria alternativ på restaurang. Oftast har de kanske ett alkoholfritt vin eller en lättöl. Men det alkoholfria sortimentet idag är ju så mycket större. Visst tjänar de kanske mer på spriten. Men de är ju väldigt tråkigt att jag som inte dricker måste ta läsk. En alkoholfri cider kanske det finns stowfordpres att köpa på bolaget som har 0,5 i sig mindre än herrljunga cider eller lättöl. Helt alkoholfria flera trevliga ölar godare än lättöl just. Samt bubbel tex chapel hill. Många går ju hitta i en välsorterad ica butik med.

Så på krogen vill jag ha fler alternativ än kanske 1 drink eller 1 sortsvin annars är det bara läsk som gäller. Ge mig iallafall en cider också.


Garnsnobb

Jag läste ett inlägg hos VisaLisa det handlade om konsumentrådgivninge eller ja vad tänker du på när du köper garn kanske? Detta inlägg var verkligen inspirerande då jag haft mycket i tankarna kring just detta. Jag fårstår att man hanlar med plånboken. Som stickerska kan det blir riktigt dyrt när man vill göra ett drömprojekt.

Ofta så luskar jag efter reor och utförsäljningar när jag vill hitta just det där garnet. Eller köper härvorna lite då och då. Kanske hälften vid ett tillfälle och andra halvan en annan gång. Så blir det inte så dyrt med en gång.

Ibland funderar jag på om jag är en garnsnobb. När jag köper garn väljer jag noga och det är få stora tillverkare jag köper garn av. Men det handlar mest om kvalitén jag är ute efter när jag stickar. Det finns lite billigare garner som jag köper för de är bäst till syftet och det finns riktigt lyxiga som jag egentligen inte gjort något med. de är kvar i korgarna för jag kan inte riktigt med att sticka av det.
Men det kommer också en eftertänksamhet när jag handlar. Varför jag just väljer en viss sorts garn. Till exempel har jag ett rätt stort lager av Kampes. Mest för att jag verkligen gillar deras z-tvinnade men jag tycker det ör ett bra ullgarn till det mesta.

Manos är en annan mer lyxig favort fairtrade märkt vilket är riktigt positivt. Härligt och snyggt. Jag känner att det verkligen är ett garn som jag vill sticka till mig själv av. I samma antag så har Semilla från BC garn hamnat högt på listan. Det är ett garn som har fanbtastiska färger och är så mjukt och fint.

Garnerna ger mig insperation till vad jag vill göra. Men det är inte vilket garn som helst som gör detta. Utan jag kan bara se en härva eller ett nystan och känna att det där vill jag göra något av. Vilket också resulterar i att jag är rätt svår att köpa garnpresenter till enligt min man. Men han har rätt god koll på vad som faller i god smak trots allt. Till och med min 11 åring vet vad mamma vill ha för garn.

När jag var nybörjar stickerska eller vad man skall kalla det då hade jag ju inte så mycket koll. Utan det har man ju fått mer och mer nu med tiden. Så nu tittar man ju efter det där lilla extra i hyllan. Vad det är för fiber, hur det är spunnet mm. Men det är ju mitt intresse som tagit överhand. Sedan finns det ju en hel djungel med garn.

Så när man är lite ny till exempel eller inte riktigt vet så kan man ju alltid fråga. I garnaffärer är det jäkligt duktiga. PÅ online stickcafé med där finns alltid någon som kan svara =)

Det här med smörgås tårta då rå

Jag gillar smörgåstårta det är nog bland det bästa jag vet. men det är ju inget man slänger ihop för att slänga ihop. Mitt recept har jag på fullaste allvar utformat sedan jag var barn. Eftersom matlagning alltid har varit en viktig och roligt som jag alltid gillat hålla på med.

SMÖRGÅS TÅRTA BLIR ALLTID BÄST OM DU GÖR DEN DAGEN INNAN OCH DEKORERAR DEN DAGEN MAN SKALL ÄTA!

röra 1:
Leverpastej ca 400 g
bostongurka ca 1 dl
Grädde ½ dl
Creme fraiche ca 1 dl

Blanda ingrediserna till en bra röra. Tänk på att hela tiden vara försiktig med att hälla i grädden och creme fraichen så den inte blir för lös. Ibland få man hälla på lite mer och ibland lite mindre.

2 st limpor formfranska från pågen

Skär av kanterna och pussla ihop brödet i botten så där inte är några glipor. man kan även använda hönökaka om man vill ha en rund. Då får man finskära kanterna så den blir rund och inte glipar i mitten.

Fyllning 2:

6 kokta ägg

Kaviar

Creme fraiche ca 1 dl

Majonnäs 1-1 ½ dl

Dill

Även här mosar man ihop allt till en röra. Man bör koka något ägg extra för det beror lite på storlekarna på äggen. Man får även kontrollera när man häller i majonnäsen och creme fraichen. Så den inte blir för lös. Kaviar får man hälla i efter smak. det är viktigt att man smakar av rörerna hela tiden så de inte blir för salta/starka/osv. Sedan är det bra om de är lite lösa så de kan "sätta" sig en aning.

Så får man pussla bröd igen så det inte är glipor. Glöm inte att skära bort kanterna.Röra 3:
Tonfisk 2 burkar i vatten
ca 5 cm purjolök
1 scharlottenlök
dill
cremefraiche 1,½-2 dl
majonnäs ½ dl eller efter smak
kapris ca 5 tsk
salt
peppar

Blanda igen till röra efter behag. Öppna tonfiksburkaran och häll ut vattnet. Blanda i cremefraichs och majonnäsen. Salta och peppra efter smak. Hacka ner purjon och scharlottenlöken. Samt blanda i kaprisen och dillen. Smaka hela tiden och se om du behöver mer majonnäs eller cremefraiche det beror helt på hur man vill ha smaken. Vissa gilalr inte majonnäs så då får man satsa på med creme fraiche osv. Sedan skall inte röran vara för rinnig man vill ju inte det skall rinna ut på sidorna.

När man ytterligare en gång nu har pusslat fast brödet är det dags att antingen låta den vila till dagen efter så det sätter sig eller starta dekorera. Innan man dekorerar så stryker man på ett lager creme fraiche jag brukar ha ett rätt tunt lager.

Så skall den ju dekoreras och här kan man ju tjoffa på allt möjligt gott.

På denna har jag:
Skinka
Körsbärstomater
Köttbullar
Räkor
Crispsallad
Ost färdig skivad edamer
Ägg
rödlök
dill
lila druvor
CitronJag har först kletat in tårta i cremefraiche så fäster grejerna sedan. Ost på sidorne och salladen i mitten. Sedan fyller jag på med resten. Vikt skinka till 3kanster och satt fast med tandpetare under köttbullar och körsbärstomater. Ägg delade i halvor massor av räkor i mitten. det är bara fantasin som sätter stopp. Man kan ju använda allt möjligt som rostbiff, paprika, melon, annans, lax osvNytt i butik

Jag gillar verkligen att det finns en garnaffär som tycker det är viktigt med fairtrade och eko. Nu har det dykt upp nya spännande garner i deras butik. Själv är jag ju totalt förälskad i semilla just nu från BC garn.

Hemlisbyte 8

Idag dök första hemlispaketet upp i brevlådan.

6 doftljus chocklad, nystan och en leila bok

Jag gillar verkligen Leila så det skall blir riktigt spännande att titta den. Garnet var Novita nalle aldrig provat det innan så det skall bli spännande. Blir nog sockar till ungarna väldigt vårigt i färgerna.

Det är ju väldigt spännande att få presenter i brevlådan och inte veta vem de kommer från tack så mycket för detta första paket. Brevet var inte helt tillförslutet så jag hoppas inget ramlat ut i frakten.


RSS 2.0