Julmat i massor

3 sorters sill =)

lagen är det som ger smak till sillen så den är viktig. Man gör lagen först sen häller man på den över sillen och ev med fräscha grönsaker. Lite beroende på vad som står i receptet. Jag har använt mig av Abba inläggningssill. Den fungerar alldeles ypperligt. Sen ska sillen stå och dra sig i minst 2 dgr innan man äter den. Så det är dags att sätta i gång NU med sillen. Ju längre den drar sig desto bättre.

Whiskey sill
500 g sill
2 dl ättikssprit 12%
4 dl socker
4 dl vatten
2 dl whiskey
4 lagerblad
1 morrot fint tärnad
1 charlottenlök

Koka upp ättiksspriten, sockret, whiskeyn, vattnet med kryddor och grönsaker på låg värme. När de kokat upp låt det sjuda i 5 min. Nu ska du kyla lagen. Under tiden dela sillen i lämpliga bitar. När lagen är kall slå den över sillen och låt stå ca 2 dygn.


Glöggsill


ca 500 g sill
2 morötter
1 purjolök
2 rödlökar

lag

2 dl ättisksprit 12 %
4 dl vatten
4 dl socker
2 dl starkvinsglögg
2 tsk hela nejlikor
2 skedar kryddpeppar som krossas grovt
4 lagerblad

Gör lagen först låt allt koka upp och sen sjuda ca 5 min. Ta av lagen och ställ den för att svalna. Strimla grönsakerna och varva grönsaker och skurna sillbitar. När lagen är kall slå den över allt. Låt stå ca 2 dgr.


Lingon & Peppar sill




Skink griljering



2 tsk senap
3 tsk grovkornig senap
2 tsk honung flytande
2 ägg
ströbröd

Baka ihop allt till en deg. Ströbrödet får du reglera efter degigheten. Alltså den skall inte vara för lös. Sen tar du bara och bakar ut det i ett tjockt lager över skinkan. Griljera tills den är gyllenbrun i ugnen. Dekorera gärna med nejlikor.


Lax och Räktårta


150 g kavring
50 g smält smör
200 g kallrökt lax
100 g räkor
1 schalottenlök
2 dl creme fraiche
500 g Kesella
4 gelatinblad
saften av en kvarts citron
salt
peppar

Ta kavringen och mixa ner den till smulor häll i smöret mixa lite till. Ta sedan en form med löstagbar kant strö ut bröd blandningen och packa den. Så det blir en fast botten över hela. Ställ den kallt medan du gör röran.

Grovhacka laxen. Lägg kesella, cremefraiche, citron, salt och peppar till sammans i matberedaren. Miva ihop det. Lägg i klippt dill och gräslök. Blanda en gång till. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 min. Under tiden lägg i räkorna och laxen i kesella blandningen mixa snabbt och grovt. Du vill inte ha för små bitar lax i tårtan. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på låg värme i en kastrull. När de precis smält ner rör i dem i blandningen försiktigt. Se till att få i det ordentligt. Sen stjälper du upp blandningen i formen över kavringsbotten. Bre ut den jämt ställ den sedan i kylen så den kan stelna och kallna.

Garnera sedan med räkor och dill samt löj eller stenbitsrom. Snyggt och gott. Passar sig ypperligt både midsommar, påsk, jul och nyår som förrätt eller bufférätt. Mumsigt. Oftast bäst att göra dagen innan servering.


Löjrom och räkor till garnering

Janssons Fresteelse


En sådan där sak som lätt blir misslyckad men samtidigt kan bli hur bra som helst. Ett tips för den lyckade Janssons är till ca 600 g potatis ta 3 dl grädde, 2 dl mjölk och ca ½ dl anjovisspad. Koka upp vätskan lägg sedan i potatisen låt det koka med vätskan ett par minuter salta och peppra efter behag. Du får en krämigare Janssons. Varva sedan potatis röran med anjovisen. Klicka ut smör på toppen och strö på ströbröd 175 grader i ugnen. Riktigt super god Janssons. Mjölk och grädde tricket funkar även ypperligt till potatisgratäng.

Kommentarer
Postat av: Maria

jätte fin blogg :)

2009-12-15 @ 20:44:58
URL: http://sloarez.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0